Sokan juthatnak extra 160 ezer forinthoz – Nem minden jogosult tud erről, ÍME a teljes lista!

Uncategorized Admin Friday 21st June 2024

Több mint 160 ezer forint jár sok magyar állampolgárnak az új minimálbér-emelést követően, de gyakran nem is tudnak erről a plusz jövedelemről.

Akinek súlyos betegsége van, különösen érdekelheti ez az összeg, mert a tény, hogy a minimálbér a 2023-as év végétől 15%-kal nőtt, azt is jelenti, hogy ezeknek az embereknek az adóalapkedvezményük is megemelkedik. Ennek az előnynek az értéke ugyanis a minimálbér összegéhez kapcsolódik. Ez oly módón, hogy a 2024-es évben a havi összeg pontosan 13 300 forintra növekedett, ami éves szinten majdnem 160 ezer forintot tesz ki.

Az új rendelet alapján a minimálbér összege 2023. decemberétől 15%-kal 266 800 forintra, míg a garantált bérminimum 10%-kal 326 000 forintra emelkedhet. Az adóalap-kedvezmény mértéke havonta a minimálbér harmadának 15 százaléka 100 forintra kerekítve, vagyis 2024-ben 13 300 forint lesz. Ha valaki nem használja ki ezt az előnyt, évente rozsda 160 ezer forinttól eshet meg.

Fontos! Ha valaki még soha nem kért adókedvezményt, jóllehet a súlyos betegsége már hosszabb ideig fennáll, képes lehet arra, hogy a maximum ötéves elévülési időt figyelembe véve visszamenőleg igénybe vegye. Az adóalap-kedvezmény előnyét az állam nyújtja a dolgozóknak, akiknek valamilyen rászorultságuk van. Ez azt jelenti, hogy lehetőségük van kevesebb adót fizetni, mint más adózóknak. Határozott betegségek esetén az adóalap-kedvezmény meghatározását a megfelelő orvosi igazolások vagy a betegségek BNO kódja alapján sikerülhet időben megtenni. Általában az alábbi betegségek esetében lehet jogosultak az emberek a kedvezmény igénylésére:

különböző hallási és látási fogyatékosságok,
mély fogyatékosságok és viselkedési zavarok,
egyes mozgásszervi fogyatékosságok,
széles körű fejlődési rendellenességek,
a személynek a bizonyos típusú daganatos betegségek,
személyek, akik mesterséges testnyílással élnek,
egyes immunbetegségek,
súlyos emésztőszervi betegségek,
egyéb endokrin és anyagcsere betegségek,
vérszegénységben szenvedő betegek,
krónikus légzési elégtelenségben szenvedő személyek,
veleszületett és megszerzett szívbetegségek,
egyes fejlődési rendellenességekkel születetterek,
és endometriózis esetén.

Az előny igénybevételéhez természetesen egy orvosnak ki kell állítania egy igazolást, amely igazolja a betegséget. Ezt az igazolást a beteg két időpontban tudja benyújtani a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz (NAV):

az első időpont kiterjed az adóelőleg megállapítására,
a másik alkalom pedig a személyi jövedelemadó bevallásakor májusban van.

Az igazolásnak tartalmaznia kell a beteg személyes adatait, lakóhelyét, adóazonosítóját, a szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, a megbetegedés véglegességének vagy átmenetiségének meghatározását az igazolást kiadó szakorvos vagy háziorvos aláírásával és pecsétjével jóváhagyva.

Forrás

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: A fotók és a bejegyzés felhasználása nem engedélyezett